Vhodné potraviny

Vhodné potraviny

Vhodné potraviny

Mějte na paměti, že strava je vždy individuální záležitost. Nelze tedy psát obecně platná pravidla pro všechny, každý si časem přijde na to, co mu vyhovuje a dělá dobře, a co naopak ne.

Pečivo: suchary, veka, rohlíky netučné, piškoty, starší vánočka.

Mléko a mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný nápoj. Pokud snášíte mléčné výrobky, používejte nízkotučné sýry, krájený sýr, netučný tvaroh, nízkotučný bílý jogurt s živou kulturou.

Polévky: vývary z hovězího nebo drůbežího masa, ze kterého odstraníme viditelný tuk, doplníme rýží, těstovinou, kapáním. Polévky obilninové, lisované bramborové, zeleninové, žemlové.

Maso: libové hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, ryby, šunka, také klokaní, pštrosí.  

Přílohy: dušená rýže, těstoviny, jemný knedlík, bramborová kaše.

Omáčky: rajská, koprová (při snášenlivosti mléka), dietní svíčková s prolisovanou zeleninou.

Tuky: čerstvé máslo na pečivo nebo na omaštění pokrmu, olivový olej.

Vejce: jako samostatný pokrm nepodáváme, k přípravě jídel používejte celá vejce v menším množství.

Ovoce: výběr je velmi úzký, ze syrových druhů můžeme podat pouze zralé banány. Jablka, broskve a meruňky zbavíme jader a slupek, dusíme a prolisujeme.  

Zelenina: nepoužíváme syrovou, nejvhodnější je vařená mrkev, jemně nastrouhaná nebo rozmixovaná. Celer, petržel, špenát, hlávkový salát jemně krájený.  

Koření: pokrmy mírně solíme, kořeníme jemně mletým kmínem nebo vývarem z kmínu, koprem, petrželovou natí, vanilkou, citrónovou šťávou. K ochucení jídel je možné použít kořenící přípravky Vegi-vegi a Family-vegi. Vhodné koření a bylinky: bazalka, dobromysl (oregáno), fenykl, kmín, koriandr, majoránka, máta, mateřídouška, meduňka, pažitka, petrželka, pomerančová kůra, puškvorec, rozmarýn, saturejka, tymián, muškátový oříšek, paprika sladká, skořice.

Moučníky: podáváme v omezeném množství, nepoužíváme těžké, máslové krémy. Vhodné jsou piškotová roláda s džemem, piškotová bublanina s meruňkami, piškot s citrónovou polevou, bílkový chlebíček, ovocné řezy se želatinou, ovocný kysel, při snášenlivosti mléka vanilkový krém, bílková pěna šlehaná s džemem, tvarohový krém šlehaný s džemem, sněhové pečivo.

Pro zastření chuti a vůně některého jídla můžeme použít i výraznější koření (např. do pomazánek dáme česnek, hořčici, kyselou okurku, kečup, cibuli, citrónovou šťávu apod.)