Jídelníček stomika

Po operaci

jidelnicekI po operaci lidský organizmus potřebuje všechny živiny a vitamíny ve správném množství a poměru.

Po operaci je nutné dodržovat dietu. Je nutné snížit množství potravin způsobujících zažívací potíže, popřípadě je zcela vyřadit. I stomici by měli dodržovat zásady správné výživy jako zdraví lidé. Je však třeba mít na paměti odlišné anatomické poměry ve střevě, které vedou k nutnosti dodržovat specifická stravovací pravidla. Těsně po operaci je složení stravy jiné než v pozdější době. Propustností střevní sliznice dochází ke ztrátám bílkovin, minerálů a vitaminů. V období po operaci je nutná tzv. bezezbytková strava.

Technologická úprava

Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, pečení bez tuku pod poklicí, aby se netvořila kůrka. Maso nejprve zbavíme viditelných, nestravitelných zbytků, opečeme nasucho, podlijeme netučným vývarem nebo vodou a přikryté dusíme nebo pečeme. Šťávu či omáčku na maso zahustíme moukou, na sucho opraženou a rozmíchanou ve vodě. Šťávy nerestujeme, ani nepoužíváme jíšku. Do hotového pokrmu přidáme čerstvé nepřepálené máslo. Vyvarujeme se smažení, pečení na tuku a přidávání jíšky. Jídlo podáváme v klidném prostředí, raději v menších porcích (5–6x denně) ani horké, ani studené. Pro úpravu mikrobiální střevní rovnováhy použijeme probiotika (například Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei), která chrání zažívací trakt, snižují hladinu cholesterolu, působí proti infekci a harmonizují zažívání po antibiotické léčbě (jogurty, jogurtová mléka, tvarohové sýry). Pokud potřebujete vyšší energii, můžete přidávat dietetické moduly – přípravky zvyšující energii nebo bílkoviny.

Tekutiny

Je vhodné pít dostatek tekutin (2–2,5 l denně). Pijte odděleně od konzumace stravy. Vhodnými nápoji jsou minerálky bez bublinek, slabé ovocné šťávy ředěné vodou, čaje, mrkvová šťáva a samozřejmě voda. Při nedostatku tekutin hrozí nebezpečí zácpy nebo ucpání stomie.

Konečný výběr potravin není striktní a závisí na Vašem konkrétním stavu. Strava má i přes omezení být vyvážená a plnohodnotná pro kvalitní zásobování těla živinami, vitamíny a energií.

Plynatost

Při potížích s plynatostí, je vhodné omezit tyto potraviny: květák, brokolici, kedluben, česnek, chřest, pažitku, cibuli, nápoje s kofeinem (čaj, cola, káva), nápoje s bublinkami, pivo,  zelí, reveň, čerstvé ovoce, vejce a vaječné výrobky, ryby, uzené maso, houby, živočišné tuky, ostré koření.

Naopak jsou vhodné tyto potraviny: borůvky, brusinky, petržel, hlávkový salát, špenát, jogurty, kyselá jablka.

Parenterální výživa

Parenterální výživa je umělá výživa, kterou podáváme rovnou do krevního oběhu. Parenterální výživa je aplikována jen není - li možné aplikovat jiné způsoby výživy.

Enterální výživa

Enterální výživa je podávána přímo do zažívacího traktu. Podává se sondou (tenká trubička zavedená nosem do žaludku nebo do tenkého střeva). Může se podávat i ústy, popíjením, jako doplněk stravy. V současné době je na trhu mnoho výrobků s rozsáhlou škálou příchutí. Jako doplněk stravy doma doporučujeme vychladit a popíjet mezi jednotlivými jídly.